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IT-211R Membership Dues - Associations and Societies 

NO: IT-211R 

DATE: November 15, 1982 

SUBJECT: INCOME TAX ACT 
Membership Dues - Associations and Societies 

REFERENCE: Paragraph 18(1)(a) (also subparagraph 18(1)(l)(ii) and 
subsection 18(9)). 

This bulletin replaces and cancels Interpretation Bulletin IT-211 dated May 5, 
1975. Current revisions are designated by vertical lines. 

1. This bulletin deals with the deductibility of membership fees in certain clubs 
and associations from the income of a business or property. 

2. Subject to the limitations of subparagraph 18(1)(l)(ii), membership fees in 
professional associations, trade or commercial associations, learned societies, 
service clubs and cultural organizations will be allowable deductions from 
income if they can reasonably be shown to relate to the earning of income from 
the business or property. 

3. Subparagraph 18(1)(l)(ii) prohibits the deduction of any expense incurred by 
the taxpayer after 1971 in respect of membership dues (whether initiation fees 
or otherwise) that entitle the taxpayer, his employees or anyone else to use the 
facilities of any club the main purpose of which is to provide dining, recreational 
or sporting facilities for its members. (See Interpretation Bulletin IT-148R2.) 

4. Lump-sum "life-membership" fees paid in lieu of future annual fees or dues 
will be deductible if they replace annual fees that would be deductible. Although 
subsection 18(9), applicable to outlays made or incurred after December 11, 
1979, would require that such pre-payments will not give rise to a deduction in 
computing income prior to the year in respect of which the expense can 
reasonably be considered to relate, the amounts involved would normally not 
be material, in which case they may be deducted in the year they are paid. See 
IT-417R for comments in respect of subsection 18(9) and materiality. 

5. Initiation or admission fees paid to an organization (e.g., for call to the bar or 
for membership in a professional accounting institute) are eligible capital 
expenditures where it can be shown that the annual membership fees of the 
organization are allowable deductions in computing income of a business. 
Otherwise they are non-deductible capital outlay. 
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